top of page

Aan de hand van dit krantenartikel zal ik proberen toe te lichten, waarom Nederlandse emigranten bijdragen aan het Hollands imago.

Doordat Nederlandse bollenkwekers zich in het buitenland gaan vestigen, zullen zij het imago van Nederland verspreiden. De associatie van Nederland met bloembollen zal groeien.

 

Bollenkwekers wijken uit naar Frankrijk

 

redactie economie − 30/03/01, 00:00

Het zuidwesten van Frankrijk ontwikkelt zich tot een ware crèche voor Nederlandse bloembollen. Sinds enkele jaren zoeken Hollandse kwekers hun heil op Franse gronden omdat ze niet kunnen uitbreiden in eigen land.

 

De Nederlanders zijn neergestreken in gebieden met een mild klimaat zoals West-Bretagne en het gebied rond Bordeaux. Ze hebben Zuid-Holland en Noord-Holland verruild voor de zandgronden van Les landes, waar ze enkele duizenden hectare hebben ingenomen. Het Nederlandse plantgoed (tulpen, hyacinten, narcissen, lelies en dahlia's) komt er tot wasdom. De volwassen bollen keren terug naar Nederland, waar ze verder verhandeld worden.

Bijkomend voordeel is dat de bollen uit de Franse grond drie tot vier weken vroeger in bloei komen. ,,Vaak zijn ze voor de vroegbloei'', vertelt J. Buschman, technisch medewerker van het Internationaal Bloembollencentrum in Hillegom. ,,Dankzij het klimaat hebben ze een voorsprong op de Nederlandse bol. De bloem komt bijna drie weken eerder volledig tot bloei dan de tulp uit de puur Nederlandse bol. Het in Frankrijk gekweekte goed is echter wel duurder, alleen al door de transportkosten.''

De Nederlandse kwekers zijn uitgeweken omdat de afgelopen tien jaar de vraag naar bollen in met name Japan, Amerika en Duitsland steeds is gestegen, terwijl de mogelijkheden om tegen een redelijke prijs grond te vinden in Nederland steeds beperkter werden. Jaarlijks produceert Nederland 10 miljard bollen voor een bedrag van ongeveer 1,2 miljard gulden. Een kwart wordt afgezet in Nederland, de andere bollen gaan naar de VS (19 procent), Duitsland (14 procent), Japan (13 procent) en Groot-Brittannië (9 procent).

De bollen-emigratie is al een tijdlang aan de gang, signaleert Herman Amsterdam, die historisch onderzoek doet voor het nieuwe toeristische project in de bollenstreek, Panorama Tulipland. ,,De traditionele bollenstreek verdwijnt. Nog maar 15 procent van de teelt vindt op de oude geestgronden plaats. Alleen de specifieke, moeilijke bollen en alle centra die bij de bloembollenteelt horen blijven hier. De rest wijkt uit, naar Zeeland, Groningen zelfs en ook naar Frankrijk

Emigranten

bottom of page