top of page

Echte oude bollenfamilies uit de Bollenstreek waren De Graaff, Affourtit en Blokhuis. De familie Blokhuis had een deel van haar kwekerij waar nu het winkelcentrum  van Lisse zit, later vernoemd naar de familie Blokhuis. Daarna volgen Segers, Veldhuyzen, van Zanten, Van der Veld, Lefeber, Nieuwenhuis en nog vele anderen. De bollenreizigers trokken er al vroeg opuit. In het betekenisvolle jaar 1813 zit de Lissese kweker R.C. Affourtit in de Duitse stad Leipzig. Rondom de stad donderen de kanonnen en  bevinden zich soldaten en de ruiterij. Maar de bollen dienen verkocht te worden! Geen kanongebulder is ooit in staat geweest een bollenexporteur hiervan te weerhouden.

http://www.lisse.nl/Def/Bezoekers/Over-Lisse/Lisse-toen/Bloembollencultuur.html

 

De eerste bloembollenexporteur die naar de Verenigde Staten ging exporteren was de heer J.B. van der Schoot. Hij zette voor het eerst voet aan land in 1849. De overtocht vanuit Europa duurde nog erg lang. De verhalen over de goede afzetmarkt en het vrije land werden bekend en er kwamen steeds meer bollenreizigers naar Amerika. Ze gingen te werk als de pioniers die als eerste in Amerika waren komen wonen. Ze begonnen hun nederzettingen in het Oosten en dit breidde zich langzaam uit in Westelijke richting en over het hele land. De bollenreizigers deden dit ook. Ze kwamen in New York aan land en van daaruit begonnen ze bollen te verkopen aan bloemisten. Het land was ontzettend groot en de bollenreizigers begaven zich in Noordelijke, Westelijke en Zuidelijke richting. In deze tijd was het transport nog een beperkende factor om de bollen op de juiste plek te krijgen, later werd het transport steeds beter en sneller en kon de export groeien. Sommige exporteurs zetten er later zelfs een distributiecentrum op, een vestiging waar alle bollen van kleine orders eerst aankomen en van daaruit verder verstuurd worden naar de klanten.

 

De bollenreizigers waren niet bang om in tijden van oorlog op reis te gaan om bollen te verkopen, maar als door oorlog de vraag stil valt dan houdt het toch echt op. In het jaar 1870 had de Frans-Duitse oorlog een negatief effect op de bollenexport, omdat beide landen wegvielen als exportland. Dit was maar van korte duur, en in 1872 herstelde de export zich weer en pakte de opgaande lijn weer op. Deze toenemende groei werd nogmaals onderbroken door de financiële crisis in Amerika en Europa in 1877 en in 1878 door de oorlog tussen Rusland en Turkije. Hierna was weer een toenemende groei te zien tot aan 1914, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Hierdoor stagneerde de export door het grotendeels wegvallen van de grootste afzetmarkten (VS, Duitsland en Groot-Brittannië).

 

De eerste bollenreizigers

bottom of page